Blog

Welke voordelen heeft een mSLA 3D printer?

Welke voordelen heeft een mSLA 3D printer?

Misschien heb je weleens de term mSLA voorbij zien komen als het om 3D printen gaat, maar weet je totaal niet wat ermee wordt bedoelt en wat precies de voordelen zijn. Wij snappen dat complexe begrippen soms moeilijk te begrijpen zijn, maar met 3D Deskundige proberen we deze drempel van het overmatig gebruik van technische termen te vermijden en zo een duidelijke en no-nonsense uitleg te geven.

3D Deskundige Keuzehulp Vrijblijvend Deskundig Advies

Minder bewegende delen

Het eerste wat je zal opvallen als je naar een mSLA 3D printer kijkt is dat er veel minder bewegende delen zijn dan een FDM 3D printer. Eigenlijk is het enige deel dat enkel beweegt in de Z-as, het print bed. Dit komt voornamelijk omdat het XY-vlak wat normaal gezien door een printkop wordt geprint nu enkel belicht wordt voor een UV-lamp en dus niet hoeft te bewegen. Mede door het feit dat er minder bewegende delen aanwezig zijn, maken de mSLA gebruik van een simpelere mechanische constructie. Dit zorgt op zijn beurt weer voor minder onderhoud en lagere kosten.

Sneller 3D printen

Een unieke eigenschap van een mSLA 3D printer is dat enkel de hoogte van het object in Z-richting de printtijd bepaald. Twee verschillende objecten met dezelfde hoogte in Z-richting, maar een dun en dik profiel hebben in XY-richting worden dus in dezelfde tijd geprint. Hierdoor wordt het mogelijk om in dezelfde tijd veel objecten parallel in het XY-vlak te printen. In tegenstelling met een traditionele FDM 3D printer is dit een enorm verschil, want hier moet elk laagje van elk onderdeel individueel geprint worden. Daarnaast zijn monochrome LCD-schermen in vergelijking met RGB LCD-schermen ook nog eens een stuk sneller. Een goed voorbeeld hiervan is de Phrozen Sonic 4K 2022.

Hoge mate van detaillering

Naast voorgaande voordelen bieden mSLA 3D printers ook nog een hoge mate van detaillering. Deze mate van detail wordt bepaald door de resolutie van het LCD-scherm. Dit resolutie van het LCD-scherm bepaald namelijk hoe groot één individuele pixel is en dus het kleinst mogelijke detail op het te printen object zal zijn. Dankzij grote mSLA 3D printer merken zoals Anycubic wordt deze techniek continue verbeterd en zullen er alleen maar meer innovatieve stappen worden gezet in de toekomst.

Author: Tijdelijk