Welke soorten incontinentie zijn er?
Je hebt verschillende soorten incontinentie die erg vervelend kunnen zijn. Bij stress incontinentie verlies je ongewild kleine hoeveelheden aan urine wanneer je lichaam zich inspant. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten of iets zwaars optillen. Ook is er aandrang incontinentie waarbij je ineens heel nodig moet plassen. Dit kun je vaak niet tegenhouden, soms verlies je wel urine en de andere keer helemaal niet, wat erg frustrerend kan zijn. Het kan ook zijn dat je blijft doordruppelen door de hele dag. Je verliest hierbij kleine druppels bij een volle blaas. Ook zijn er aangeboren afwijkingen waardoor je je blaas helemaal niet onder controle hebt en je urine allemaal in één keer verliest.
Helpende ondergoed soorten
Net als bij ongesteldheid zijn er ook bij incontinentie verschillende soorten ondergoed wat je kunt dragen om ontlasting op te vangen. Je hebt niet altijd in de hand wanneer je urine verliest en het kan erg frustrerend of zelfs beschamend zijn als iemand dit ziet. Incontinentie kan erg vervelend zijn maar vaak kun je er niks aan doen. Tegenwoordig is er veel ondergoed wat er beter uitziet dan hoe het vroeger was. Niet alleen het ondergoed zelf, maar er is net als bij ongesteldheid ook een soort maandverband wat in je ondergoed gelegd kan worden om de incontinentie tegen te gaan. Deze worden ook wel inleggers genoemd. Het is niet altijd even aantrekkelijk maar het helpt wel, het is een beetje te vergelijken met een luier. Je hebt verschillende diktes en afhankelijk van hoeveel urineverlies je hebt kun je kijken naar welke inlegger je het beste kunt aanschaffen.
De oorzaken van incontinentie op een rij
Niet alleen bij ouderen is het anders dan bij jongeren, maar bij mannen is het ook anders dan bij vrouwen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die incontinentie kunnen veroorzaken. De meeste mensen die dit ervaren zijn vrouw. Vaak komt dit voor na een operatie of lichamelijke aandoening. Het kan zijn dat je bekkenbodem is verzwakt en dat je daarom niet meer goed je blaas onder controle kunt houden. Ook de plasbuis kan aangetast zijn waardoor deze niet meer goed afsluit. Wat ook nog zou kunnen is dat je blaas overactief is. Hierbij heb je continu het gevoel dat je naar de wc moet, terwijl dit vaak niet eens zo is. Wanneer je je dan fysiek wilt of moet inspannen kan het voorkomen dat je urine verliest. Niet alleen op deze manieren, maar het kan ook komen door een beschadiging aan je zenuwen die in contact staan met je blaas.
Wat kan ik hiermee doen?
Wat vaak werkt is het volgen van een fysiotherapie-traject, je leert hierbij hoe je je bekkenbodem moet positioneren om toch te kunnen plassen of dit beter onder controle te houden. Je leert hoe je de spieren goed moet aanspannen en ontspannen want dit kan erg moeilijk zijn als je niet weet wat je voelt. Daarnaast is medicatie ook een oplossing voor incontinentie. Me medicijnen zorgen ervoor dat je niet meer zo vaak hoeft te plassen en hierdoor kun je die routine beter reguleren. De laatste optie is een operatieve oplossing.