Blog

Welke RVS spotjes kun je in de keuken plaatsen?

Welke RVS spotjes kun je in de keuken plaatsen?

Of je nu jouw keuken gaat renoveren of dat je een nieuwe keuken gaat plaatsen, het inbouwen van RVS spotjes maken het helemaal af. Spotjes zorgen namelijk voor een prachtige verlichting in jouw keuken, terwijl je ze mooi kunt inbouwen en naar eigen wens kunt uitzoeken op basis van lichtbundel en wattage. Afhankelijk van jouw type keuken kun je verschillende type spotjes inbouwen. Hieronder vind je een overzicht van wat de mogelijkheden zijn. 

Kijk naar wat voor type keuken je hebt en stem daar je RVS spotjes op af

Er zijn verschillende type keukens, zo kun je een keuken in een aparte ruimte hebben maar ook een keuken met of zonder bovenkastjes of juist een open keuken met misschien een kookeiland. Bij elk type keuken kun je de RVS spotjes anders plaatsen om optimaal gebruik te kunnen maken van het licht. 

Spotjes plaatsen in een keuken in een aparte ruimte

Als jouw keuken in een aparte ruimte staat los van bijvoorbeeld de woon- en eetkamer, dan ben je eigenlijk alleen maar praktisch bezig in die ruimte. Goed licht om te kunnen werken is dan belangrijk en een dimmer is vaak niet noodzakelijk. Je hebt namelijk minder tot geen behoefte aan sfeerlicht. Het is aan te raden om te zorgen voor een evenwichtige verdeling van de RVS spotjes in de ruimte en te zorgen dat ze zo geplaatst zijn dat je niet in je eigen licht staat als je aan het aanrecht werkt. De richtlijn is om 1 spot per 3 vierkante meter te plaatsen, afhankelijk van de hoek waarin de keuken geplaatst staat. 

Open keukens die aan je woon- of eetkamer aansluiten

Als jouw keuken open is en aansluit aan je eet- of woonkamer dan is niet alleen het werklicht van je RVS spotjes belangrijk, maar ook de lichtkleur en de felheid. Het is aan te raden om te kiezen voor dimbare spotjes en er zijn zelfs mogelijkheden om RGB-led lampen in de spots aan te schaffen zodat je ook met de kleur kan variëren. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur afstemmen om je interieur, maar ook afwisselen aan de hand van het invallende licht. 

RVS spotjes in keukens met een kookeiland

Vaak hebben keukens met een kookeiland ook nog een kastenwand, waardoor je het beste kunt werken met twee lichtgroepen. Zo heb je op je kookeiland een lichtgroep waarmee je voldoende werklicht op die plek hebt en de andere lichtgroep creëert voldoende werklicht op je kastenwand en/of het aanrechtblad aan die zijde. 

Omdat een keuken met een kookeiland meestal niet alleen praktisch wordt gebruikt, maar ook als een bar bijvoorbeeld is het aan te raden met dimmers te werken die de twee lichtgroepen afzonderlijk besturen. Zo kun je bijvoorbeeld ’s avonds nog prettig aan het kookeiland zitten zonder dat je fel werklicht hebt. 

Eigenlijk geldt dus voor alle RVS spotjes dat je ze gelijkwaardig moet verdelen en moet zorgen dat je de juiste lichtbundel hebt en niet in je eigen licht moet staan. Met deze praktische informatie kun je eindeloos variëren en misschien kies je zelfs voor RGB-kleuren om te variëren. 

Author: admin