Blog

Wat is sustainable procurement?

Wat is sustainable procurement?

Je hebt misschien wel gehoord van sustainable procurement. Dit is belangrijk voor ondernemingen. Wat het precies is, bleef toen onduidelijk. Toch ben je er mee bezig gebleven. Daarom is het ook goed om eens te bekijken wat het dan wel precies is. Het is eigenlijk het vinden van de balans tussen de zakelijke behoeften die je hebt en de duurzame manier om die te vervullen. Je kijkt naar de manier om verantwoord te ondernemen. Ook wil je op en ethische manier aan de slag gaan met jouw onderneming.  Al deze zaken spelen een rol hierin.

Hoe pak je dit aan?

Wat is nu eigenlijk de juiste aanpak als het om sustainable procurement gaat? Het is eigenlijk niets anders dan op de lange termijn kijken naar profijt voor alle betrokken partijen. Je wilt er als bedrijf beter van worden, waarbij je ook je klanten wil bedienen. Bovendien wil je zorgen dat de maatschappij en de omgeving niet onder druk komen te staan. Je wilt dus eigenlijk dat alle beslissingen op zakelijk gebied een positief langdurig effect zullen hebben. Er zijn vele manieren waarop je dit voor elkaar kunt krijgen. Dit moet je voortdurend voor ogen houden.

Kijken naar de kosten

Het begint allemaal met het kijken naar de kosten. Je wilt een product optimaal inzetten. Dat betekent dat je de levensduur wilt maximaliseren. Ook wil je verspilling zoveel als mogelijk voorkomen. Je kijkt naar hoe je het best aan grondstoffen en producten kunt komen. Je kijkt ook naar hoe je dit productieproces kunt optimaliseren en wat er nodig is voor onderhoud. Al deze zaken zet je in verhouding tot de kosten over tijd. Uiteindelijk moet je dan dus ook positief uitkomen. Juist ook omdat je daarmee dan een positief effect op de maatschappij als geheel kunt hebben.

Hoe deze doelen bereiken?

De vraag is nu natuurlijk hoe sustainable procurement te bereiken is. Het is belangrijk om dan het hele proces onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop de leveranciers werken en of die ook wel ethisch bezig zijn. Zoals je ook wilt weten of ze oog hebben voor de schade aan het milieu en klimaat die aangebracht wordt. Pas wanneer je over de gehele keten kijkt, kan je zorgen dat je het maximale eruit haalt voor jouw onderneming. Het is zaak om hier op te letten en te handelen waar dat nodig is.

Author: admin