Blog

Vereisten en regelgeving met betrekking tot dakkapellen van 4 meter

Vereisten en regelgeving met betrekking tot dakkapellen van 4 meter

Als je op zoek bent naar een oplossing waarbij je veel nieuwe ruimte kan creëren in huis, is een dakkapel van 4 meter wat voor jou! Met deze dakkapel kun je niet één maar twee extra kamers creëren. Door deze aanzienlijke grootte komen er veel vereisten bij kijken waar je goed op moet letten voordat je een dakkapel van 4 meter aanschaft. In dit artikel lees je een aantal vereisten en lees je over hoe je een dakkapel kan uitzoeken. 

Vereisten

Je mag niet zomaar een dakkapel plaatsen. Om de veiligheid van jou zelf en omwonende te waarborgen zijn er voorwaarden gesteld. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig voordat je een dakkapel kan plaatsen. Het kan zijn dat je vergunningsvrij woont, dit hangt af van de gemeente. Om een vergunning te krijgen moet je verwachten dat hier ook vereisten aan zitten. Zo mag de dakkapel bijvoorbeeld, gemeten vanaf de voet, niet hoger zijn dan 1.75 meter. De onderkant moet meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1,0 meter boven de dakvoet liggen. En de bovenkant van de kapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok. Als je een dakkapel aan de voorkant van het huis wilt, is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Wanneer je hem aan de achterkant plaatst is dat bij een woning vaak vergunningsvrij. Woon je in een monumentaal gebouw, zorg dan dat je altijd een vergunning aanvraagt. Hier mag je namelijk niet zomaar aan bouwen. De meest populaire dakkapel is de dakkapel van 4 meter. Die van 3 meter is de opvolger.

Hoe kies je een dakkapel van 4 meter

Het ontwerp van een dakkapel van 4 meter is er eentje die je goed moet plannen. Het is namelijk een flinke uitbouw die geplaatst gaat worden. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen bij het ontwerpen van een dakkapel van 4 meter.

  • Zorg ervoor dat je weet wat de functie van de dakkapel is. Wil je extra ruimte in huis, meer natuurlijk licht, of zoek je meer ventilatiemogelijkheden? 
  • Neem de tijd voor de stijl van de dakkapel. Wat kan je doen om het aanzicht zo aantrekkelijk mogelijk te maken? Hoe kun je er voor zorgen dat de nieuwe dakkapel past bij de rest van het huis? 
  • Welke afmetingen neem je? Je moet rekening houden met de beschikbare ruimte op je dak, hoeveel ruimte wil je creëren, en hoe hoog moet de uitbouw zijn?
  • Wil je ramen plaatsen in de uitbouw? Hoeveel en hoe groot moeten deze worden? Kies je voor de standaard ramen, of heb je liever een dakraam?
  • Vraag advies bij professionals. Als je niet zeker bent van je zaak, geen ontwerp kan vinden, of alles wilt laten controleren, kun je terecht bij dakspecialisten. Zij kunnen je altijd adviseren en ondersteunen.
Author: admin