Blog

Drie redenen om een groendak te laten plaatsen op je woning

Drie redenen om een groendak te laten plaatsen op je woning

Het realiseren van een groendak is nog nooit eerder zo populair geweest als vandaag. Dat is het gevolg van menig aantal verschillende factoren. Allereerst kunnen we vaststellen dat de behoefte aan groene daken in stedelijke omgevingen door de jaren heen behoorlijk is toegenomen. Dat onder meer als gevolg van het feit dat er sprake is van meer fijnstof. Voor groene daken geldt dat ze er bekend om staan een gedeelte van dat fijnstof uit de lucht te filteren waardoor er gezondere leefomstandigheden worden gecreëerd. Dat niet alleen voor jouzelf als eigenaar of bewoner van het pand, maar zeker ook voor de panden die in de omgeving zijn terug te vinden. 

1.) Je woning krijgt een meer natuurlijke uitstraling 

De eerste reden om ervoor te kiezen om een groendak op je woning te realiseren heeft betrekking tot de uitstraling van je huis. Wanneer je beschikt over een huis in een stedelijke omgeving zal je namelijk kunnen vaststellen dat de hoeveelheid groen in de omgeving wellicht zeer beperkt is. Bovendien is het zo dat lang niet elke woning over de mogelijkheid beschikt om een tuin achteraan te realiseren. Geldt dat ook voor jouw huis? Dan kan de realisatie van een sedumdak interessant zijn. 

2.) Een groendak kan het wooncomfort aanzienlijk verbeteren

Van een groendak is bekend dat ze op verschillende manieren het wooncomfort in huis kan verbeteren. Zo zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat ze kan zorgen voor een thermische en een akoestische isolatie. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je eveneens tot de conclusie komen dat ze zorgt voor een schonere lucht evenals voor het absorberen van regenwater. 

Voor heel wat mensen die woonachtig zijn in een stedelijke omgeving geldt dat ze een beetje het omgevingsgeluid hekelen. Dat is ook niet meer dan normaal, want in een stadscentrum wonen kan gepaard gaan met behoorlijk wat omgevingsgeluid. Wil je ervoor zorgen dat deze geluiden niet of nauwelijks kunnen doordringen tot in je woning? Dan zal je tot de vaststelling komen dat een groen dak daar absoluut een positieve bijdrage aan kan leveren. 

3.) Een investering die zichzelf op termijn eigenlijk terugverdient

Er wordt wel eens gezegd van een groendak dat het een investering is die zichzelf op termijn volledig kan terugverdienen. Veel mensen vinden dit echter ook wat vreemd. Hoe kan een dergelijke dakbedekking er nu namelijk voor zorgen dat ze zichzelf kan terugverdienen? Zeer eenvoudig. In eerste instantie is het zo dat groene dakbedekking de onderliggende dakconstructie op een uitstekende manier kan beschermen. Dat is echter niet alles. Daarnaast zal je namelijk eveneens tot de vaststelling komen dat ook het rendement van je zonnepanelen kan verbeteren. 

TOPGROEN | Make Holland green again!

Van een groendak is bekend dat ze de temperatuur op je dak kan verlagen. Dat heeft als gevolg dat het rendement van je zonnepanelen toeneemt waardoor de energiekost kan worden verlaagd. In het bijzonder in tijden waarin de gas- en elektriciteitskosten de pan uit swingen is dit geen overbodige luxe. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat een groendak ook op financieel vlak zomaar een interessante investering zouden kunnen zijn. Dit is uiteraard alleen maar goed om te weten.

Author: admin