Welke soorten incontinentiemateriaal bestaan er?
Welke soorten incontinentiemateriaal bestaan er?
Personen die last hebben van incontinentie kunnen vandaag de dag kiezen uit een ruim aanbod van verschillende soorten incontinentiemateriaal. Voor ieder type urineverlies of verlies van stoelgang bestaat er een geschikte oplossing die past bij de aandoening en levensstijl van de gebruiker.
Kleefluiers en luiers met heupbandsysteem
De kleefluiers zijn het bekendste type luiers die je kan kopen. Een kleefluier wordt onder de rug gelegd, tussen de benen naar de buik gebracht en daar met kleefstrips bevestigd.
Kleefluiers zijn erg geschikt voor personen met matige of zware incontinentie. Ook bij stoelgangincontinentie kan dit incontinentiemateriaal gebruikt worden. Een kleefluier kan goed aangebracht worden bij minder mobiele personen en bedlegerige patiënten. Voor mensen die aan het bed gekluisterd zijn, is ook de luier met heupbandsysteem een goede optie.
Optrekbroekjes voor volwassenen
Optrekbroekjes worden gedragen als een gewone onderbroek. Ze zijn voorzien van een zachte structuur en een elastische band die goed aansluit aan het lichaam. Optrekbroekjes zijn ook verkrijgbaar in discrete kleuren om nog meer op een gewone onderbroek te lijken.
Dit incontinentiemateriaal is beter geschikt voor actieve personen met lichte tot matige incontinentie. Er bestaan ook optrekbroekjes met een hoger absorptievermogen voor mensen met stoelgang incontinentie of een zware vorm van ongewenst urineverlies.
Inlegverbanden
Inlegverbanden zijn absorberende pads die met een kleefstrook in de onderbroek gekleefd worden. Dit type incontinentiemateriaal kan onopvallend gedragen worden. Afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies, kies je voor een hoger of lager absorptievolume.
Een inlegverband is het best geschikt voor personen met lichte tot matige incontinentie. Ook bij druppelverlies kiezen mensen voor een dun inlegverband.
Inlegluiers
Inlegluiers zijn inlegverbanden met een hoog absorptievermogen. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten en met een verschillend absorptievermogen. De meeste inlegluiers zijn voorzien van een plakstrip om de luier in de onderbroek vast te kleven.
Inlegluiers zijn geschikt voor personen met lichte, matige of zware incontinentie.
Welk soort incontinentiemateriaal moet je kiezen?
Voor personen die kampen met incontinentie is het niet altijd makkelijk om het juiste product te kiezen. Ga je voor een optrekbroekje of is een traditionele kleefluier makkelijker? Gelukkig vind je op het internet tools die je helpen bij je keuze, zoals de INCO tool.