Blog

AED uitleg

AED uitleg

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbare machine die het hartritme weer op gang kan brengen bij een acute hartstilstand. Hoe werkt dit precies? Waar kun je er één vinden? En wie mag de machine bedienen? We hebben een ‘levensreddende’ AED uitleg voor je gemaakt, waarin we veelgestelde vragen en de nodige basics op een rij hebben gezet.

Hoe werkt een AED?

Een AED bevat twee elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als de plakkers bevestigd zijn, begint de machine meteen met het analyseren van het hartritme. Aan de hand daarvan worden je vervolgstappen bepaald. De AED zegt precies wat je moet doen: reanimeren of een schok toedienen. Dit laatste doe je door op een speciale knop te drukken.

Waar kun je er één vinden in de buurt?

In elke stad en wijk in Nederland zijn AED’s te vinden. Bij zorginstellingen in de buurt bijvoorbeeld en in andere openbare gelegenheden. Op de website van de Hartstichting kun je checken waar er zich één bij jou in de buurt bevindt. Voor bedrijven die er één in huis hebben is de AED keuren een jaarlijkse verplichting. De machine wordt dan o.a. getest op schokniveau met een externe AED-tester. Het apparaat moet een aantoonbare schok geven.

Wie mag een AED bedienen?

AED’s worden gebruikt in geval van acute nood. Het welzijn van het slachtoffer staat voorop. Dit én het feit dat de machine gemakkelijk te gebruiken is, maken het dat iedereen hem mag bedienen. Je hoeft geen BHV- en / of EHBO-papieren te hebben. Om te kunnen reanimeren is een dergelijke cursus overigens wel verstandig.

Author: admin

Leave a comment